De gemeente Gooise Meren houdt eens in de 3 weken op woensdag een politieke avond. Dan vergadert de gemeenteraad, maar ook inwoners, bedrijven en instellingen kunnen er meedenken en meepraten over de onderwerpen die leven in de gemeente. In een gesprek, thema-uur of presentatie worden wij als raad geïnformeerd en kunnen wij in gesprek gaan met het college.
Gesprek
In een gesprek bespreken inwoners, maatschappelijke instellingen, bedrijven, verenigingen, stichtingen, raadsleden en collegeleden onderwerpen met elkaar. Dat zijn vooral plannen die al op de agenda van de gemeenteraad staan.
Thema-uur
In het thema-uur komen onderwerpen aan bod die nog geen onderdeel van het besluitvormingsproces zijn, maar die wel leven in de gemeente Gooise Meren. Tijdens het thema-uur gaan de raadsleden - eventueel samen met anderen - dieper op het onderwerp in.
Presentatie
Iedereen die wil mag een presentatie aan de gemeenteraad geven over een onderwerp dat hij of zij belangrijk vindt voor Gooise Meren. Dat kunnen dus inwoners zijn, maar ook bedrijven, instellingen, verenigingen, raadsleden of collegeleden.
Het einde van de politieke avond: wat nu?
Aan het einde van de politieke avond besluit de raad of het onderwerp dat besproken is, rijp voor agendering is voor de volgende raadsvergadering. Een onderwerp kan meningsvormend en besluitvormend geagendeerd worden.
De Raadsvergadering
Debatten
Tijdens de debatten bespreekt de gemeenteraad raadsvoorstellen van het college van B&W, maar ook plannen van raadsleden of raadsfracties. De debatten stellen de gemeenteraadsleden in staat zich een mening te vormen over een onderwerp.
De debatten zijn de meningsvormende fase uit het besluitvormingsproces.
Besluiten
Nadat de gemeenteraadsleden gedebatteerd hebben over de plannen, nemen ze besluiten over de onderwerpen die op de agenda staan. Dat doen ze door te stemmen.
Dit is de besluitvormende fase uit het besluitvormingsproces.