De blog van Oscar: ''Weer wat nieuws ... een kandidaatstelling''

De VVD is voor mij geen nieuwe partij. Aan het einde van mijn studie in Rotterdam ben ik nauw betrokken geweest bij de partij. Vanuit mijn overtuiging dat we oplossingen voor de uitdagingen die de samenleving ons stelt het beste kunnen benaderen vanuit de zelfstandige kracht van het individu. Een mogelijkheid om samen met Lilian, mijn vrouw, voor de bank naar het buitenland te gaan kon ik niet weerstaan. Nu weer een aantal jaren terug in Nederland deel ik die overtuiging nog steeds. Voor de jaarwisseling maakte de VVD haar-slogan voor de komende gemeenteraadsverkiezingen bekend: Blijft Goed, Wordt Beter. Die pakte mij, heeft mij niet meer losgelaten ... en heeft mij doen besluiten me kandidaat te stellen.

© Gemeente Gooise Meren

Al enige tijd merk ik dat ik mij steeds meer erger aan de niet aflatende klaagzang over het functioneren van gemeenten, de gemeenteraden en de roep om dadendrang in het bijzonder. Alsof het wegsturen van wethouders en/of zelfs burgemeesters leidt tot een beter functionerende gemeente. Individuen die hun inbreng niet herkennen in inspraakrondes, fouten bij kleine en soms grotere ruimtelijke projecten worden zo uitgelicht en uitvergroot, dat het lijkt alsof niets deugt. Wat helaas geen aandacht krijgt is hoe goed we het daadwerkelijk hebben en hoeveel er wel goed gaat. Want er gaat gewoon heel veel goed in onze gemeente!

In het jaarlijkse Human Development Report van de Verenigde Naties, waarin onder meer wordt gekeken waar mensen het langst en gezondst leven – anders gezegd, de landen waar je het best kunt wonen staat Nederland op de 8e plaats. De gemeente Gooise Meren staat in Elsevier’s Top 10 van Beste Gemeenten. Kennelijk is dat wat goed gaat zo ingebakken in onze manier van leven dat we het voor lief nemen en er geen seconde bij stilstaan. Ik moet bekennen dat ik me daar zelf ook wel eens op betrap. En jij?

Voorbije weken heb ik mij meer mogen verdiepen in onze gemeente. Afgelopen woensdag ben ik door onze burgervader, Han ter Heegde, beëdigd als steunfractielid. Wat een innemende persoonlijkheid! Ik heb zo en kan nu van dichtbij waarnemen welke professionaliseringsslag de gemeente afgelopen jaren heeft gemaakt. Zo ook de betrokken- en bevlogenheid van het college en de raadsleden. En dat geeft veel energie!

Het college uitvoeringsprogramma 2019-2022 heeft de weinig verhullende titel ‘Duurzaam, Sociaal, Veilig en Vitaal’. Thema’s die mij zeer aanspreken en waar ik in mijn dagelijkse werk –ik denk ook jij - veel mee te maken heb. Een ambitieus program waarvan veel is opgeleverd en een stevige fundering is gelegd naar de toekomst toe.

Waar het goed gaat, kan het altijd nog beter. Afgelopen jaren ben ik als bestuurslid van Hockey Club Naarden betrokken geweest bij de totstandkoming harmonisatie beheer- en tariefstelsel buitensport. Dat ging voor mij tergend langzaam. In mijn woonwijk, het Rembrandtkwartier, raakte de buurt overvallen met gemeentelijke bouwplannen, om het maar niet te hebben over een aantal andere lang lopende trajecten. Er is een wirwar van participatie vormen (vaak met dezelfde participanten) waarbij inwoners zich vaak onvoldoende of niet betrokken voelen, laat staan gehoord. De inrichting van het besluitvormingsproces in de gemeente is complex en tijdrovend.

Daar zou ik graag verandering in willen brengen. Als volksvertegenwoordiger wil ik het voortouw nemen in de discussie en inspraak met burgers, actief verbinding zoeken met mede raadsleden, het college, en ander maatschappelijke vertegenwoordigers. En terwijl ik dat schrijf besef me ik maar al te goed dat ieder willekeurig (lokale) bestuurder dat ook zo gezegd zou kunnen hebben. Wat ga ik nu anders doen? Waarom zou het mij wel lukken? Daar wil ik in mijn komende blogs aandacht aan besteden. Schroom niet hieronder ook jouw input te geven.

Één ding weet ik nu al zeker. We hebben het goed in Gooise Meren. En het wordt nog beter! 

(Op de hoogte blijven? Volg Oscar op LinkedIn: Oscar Rijcken-Voigt | LinkedIn)