VVD stelt vragen over zwemverbod rondom Naarden-Vesting

Ongeveer een jaar geleden is het zwemverbod van kracht geworden in de Vestinggrachten van Naarden. Intussen is er een jaar verstreken, en is het einde van het zwemverbod nog niet aangekondigd.

© Bussums Nieuws

Door de coronacrisis is het waarschijnlijk dat veel inwoners van Gooise Meren voor de vakantie aangewezen zijn op de thuisomgeving. Inwoners, waaronder de jeugd zullen behoefte hebben aan vermaak in de directe leefomgeving, waarvan zwemmen bij mooi weer een wezenlijk onderdeel is. Hoewel de Vestinggrachten in Naarden officieel geen zwemwateren zijn, worden zij wel al eeuwen als zodanig gebruikt en is er genoeg ruimte om de 1,5 meter afstand te houden.


Daarom vraagt de VVD of het college onze wens deelt om het zwemverbod rondom de Vesting op te heffen en op welke termijn het college verwacht dit gerealiseerd te hebben. De VVD vraagt zich af of de nieuwe omstandigheden aanleiding zijn voor een andere afweging gelet op de risico’s en behoefte bij de jeugd.


Fractievoorzitter Jens Duyts: ‘’Door de coronacrisis zullen mensen waarschijnlijk minder snel op vakantie gaan en dichter bij huis hun plezier willen zoeken. Het opheffen van het zwemverbod in de grachten rondom Naarden-Vesting kan er ook voor zorgen dat andere plekken, zoals het strand bij het Naarderbos en het strand bij Muiderberg, rustiger blijven en eventuele drukte zo gespreid wordt. Drukke menigten zoals op Hemelvaartsdag willen wij voorkomen. Door de drukte te spreiden kan de 1,5 meter overal makkelijker in acht worden genomen.